Android telefonlarda root nedir? Root ne işe yarar? Root nasıl yapılır?



Root kelimesi bilgisayar dilinde “kök dizin” anlamına gelir. Telefonda root kelimesinin anlamı ise telefonun sistem dosyalarının bulunduğu kök dizine ulaşmak ve bu dosyaları değiştirebilme yetkisine sahip olmak demektir. Satın aldığınız android telefonlar, marka model fark etmeksizin genellikle root’suz olarak çalışacak şekilde ayarlanmıştır. Yani, yeni aldığınız bir telefonda sistem dosyalarına ulaşamaz ve köklü değişiklikler yapamazsınız. Bunun sebebi ise, telefon üreticilerinin aldığı bir çeşit güvenlik önlemidir. Çünkü telefon kullanıcısının telefonun kök dizinine ulaşarak sistem dosyalarını silmesi veya bozması önlenmiş olur. Çünkü sistem dosyaları değiştirildiğinde telefon bir daha çalışmayabilir. Peki bazı uygulamalar sadece root’lu telefonda çalışıyor, neden? Çünkü android telefonlarda çalışan uygulamalar da, telefon root’lu olmadığı sürece sistem dosyalarına ulaşamazlar. Bu da bir güvenlik önlemidir. Ancak profesyonel veya teknik android kullanıcıları için sistem dosyaları üzerinde değişiklik yapmaya yarayacak bazı uygulamalar geliştirilir. 

Bu uygulamaların telefonunuzda çalışması için de telefonunuzun root’lu olması gerekir. Mesela root’lu telefonlarda çalışan bir uygulama, telefonunuzun cpu yani işlemcisinin ayarlarını değiştirerek hızlandırabilir veya sınırlayabilir. Bu uygulamayı kullanmak için teknik anlamda donanımlı olmak gerekir. Root’lu telefonlarda çalışan uygulamalar için bağlantıya tıklayarak sitemizdeki root kelimesi ile ilgili sayfaları görebilirsiniz: http://www.andropedi.com/?s=root Peki root nasıl yapılır? Root yapmak oldukça karışık ve zor bir konudur. Özellikle root işlemi her marka ve ve model telefona göre farklı yapılır. 

Root yapmak için ilk olarak telefonun güvenlik kilidi açılır (s-off gibi). Daha sonrasında sistem dosyaları çeşitli bilgisayar programları aracılığı ile telefon bilgisayara bağlı şekilde değiştirilir. Root yapma işlemi sırasında meydana gelebilecek ufak bir hata telefonun bir daha hiç çalışmamasına veya çok zor düzelmesine sebep olabilir. Teknik olarak root işleminin nasıl yapıldığını bu sayfada anlatmayacağız, kaldı ki her marka ve modele göre bu işlem değiştiği için sayfalar dolusu bir kaynak oluşturulması gerekir. Eğer profesyonel bir android kullanıcısı veya bir bilgisayar programcısı değilseniz root işlemi yapmaya çalışmayın. İlla bu işlemi yapmak zorundaysanız profesyonel kişilerden yardım isteyin. Genel olarak root işleminin android telefonlarda ne işe yaradığından bahsettik. Root ile ilgili sorunlarınızı aşağıda yorum bölümünde paylaşabilirsiniz.

Post a Comment

Yorum Kuralları

1. Her yorum gönderen kişi, kendi gönderdiği yorumdan sorumlu olmaktadır.

2. Yazı ile herhangi bir ilgisi bulunmayan yorumların onaylanmadığını belirtmek isteriz.

Daha yeni Daha eski